Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
11 juni 2021

Het mkb is terug bij het ‘oude normaal’

 

 

 

Zzp’ers en het mkb maken weer net zoveel autokilometers als voor de coronacrisis.

Almere, 11 juni 2021 – Het mkb is weer volop op de weg en aan het werk op kantoor. Ook grote bedrijven maken weer meer kilometers, maar de toename is minder groot dan bij het mkb. Dat blijkt uit een analyse van het tankgedrag van zakelijk rijders door kaartleverancier Travelcard.

De versoepeling van van de coronamaatregelen vorige week hebben geleid tot een verdere toename van het aantal reisbewegingen in het zakelijk verkeer. Hoewel demissionair premier Mark Rutte in zijn persconferentie niets zei over thuiswerken, blijkt uit cijfers van kaartleverancier Travelcard dat met name het mkb sinds vorige weer op de oude voet aan het werken en reizen is. De zakelijk verkeer van grote bedrijven schuift slechts heel langzaam weer richting ‘het oude normaal’.

Travelcard levert tank– en laadpassen aan een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven: van zzp’er tot de grote corporate bedrijven en de leasemaatschappijen. Het bedrijf registreert nauwgezet hoeveel liters brandstof er dagelijks getankt worden. Daarmee wordt ook duidelijk hoe veel of hoe weinig de Nederlanders zakelijk gezien rijden. Uit de cijfers blijkt dat de tweede lockdown, op 15 december 2020, in combinatie met Kerst en nieuwjaar leidde tot een grote terugval in brandstofgebruik. Bij zzp’ers en mkb zakte dit naar 52% van de stand van 1 maart 2020. Bij grote bedrijven zelfs naar slechts 38% ten opzichte van 1 maart 2020.

De afgelopen maanden is het bedrijfsleven weer meer gaan rijden, met het mkb voorop. Pasen, Hemelvaart, de meivakantie en Pinksteren zorgden in april en mei zowel voor pieken als voor dalen. Zo ontstond een soort zaagtandprofiel in de verbruiksgrafiek. Maar nu zowel de feestdagen als de lockdown voorbij zijn, tanken ondernemers en medewerkers van het mkb alweer 97% van het volume van 1 maart vorig jaar. Opmerkelijk, aangezien de brandstofprijzen op 7 juni het hoogste punt ooit bereikten. Benzine en diesel waren 20% duurder dan een jaar eerder. Zakelijk rijders blijken zich daar niet aan te storen.

Voor de grote bedrijven zien de cijfers er heel anders uit. Bij de banken, verzekeringen en andere corporates wordt nog heel veel thuisgewerkt. De lijn in zakelijk wegverkeer is wel stijgend. Sinds Pinksteren achter de rug is wordt er weer meer getankt en gereden: grote bedrijven zitten nu op 61% van het brandstofverbruik van 1 maart 2020. Naar verwachting zal deze lijn de komende week nog iets verder stijgen, tot de vakantieperiode begint. Maar op het oude normaal zit het grote bedrijfsleven voorlopig nog niet.