Chat with us, powered by LiveChat

Direct bestellen
19 juli 2022

Beste apps voor elektrische rijders

‘Ach, we zien het wel.’ Deze klassieke benzineauto-reismentaliteit verandert binnen twee seconden in een extreem roekeloze instelling als je in je elektrische auto naar het buitenland vertrekt. Elke zichzelf respecterende elektrische rijder zal je vertellen dat het magische woord ‘voorbereiding’ is: je moet je route zorgvuldig plannen, nauwkeurig onderzoek doen naar laadpalen in je vakantie-omgeving en zeker weten dat je de juiste betaalpassen meeneemt.

Voordat je geruisloos je oprit verlaat op weg naar een buitenlandse bestemming deze zomer, schakel je daarom als je slim bent een app of twee in om je te helpen. Zo plan je voorafgaand aan je trip makkelijk een laadpaal-rijke route in met liefst de meeste snelladers én ben je volledig op de hoogte van alle soorten laadpalen in de omgeving van je hotel, huisje of camping. Niet elke app is geschikt voor buitenlandse reizen, dus zetten we hier vijf apps voor je neer die elk om verschillende redenen handig zijn om op zak te hebben.

PUMP

+ Zelfverklaard de snelste routeplanner
+ Strak en intuïtief design
+ Past de route direct aan als je van je geplande pad afwijkt

De PUMP-routeplanner noemt zichzelf de snelste ter wereld – en snel is hij zeker: binnen een paar seconden berekent hij zelfs de meest ingewikkelde routes met tal van voorkeuren voor je. Deze iOS-app laat je heel duidelijk en netjes zien waar en hoe lang je moet laden onderweg, en neemt ook automatisch alleen laadpalen mee die jij met jouw auto kunt gebruiken, wat teleurstellingen onderweg voorkomt. Daarnaast is PUMP bliksemsnel in het berekenen van een nieuwe laadpaal-route als je een keer (onvermijdelijk) een afslag mist. Als je de app intensiever wilt gebruiken met features als live data tijdens het rijden, moet je wel een paar euro per maand neerleggen.

A Better Routeplanner

+ Ingebouwd navigatiesysteem met optimale laadpunten op je route
+ Geeft geschatte oplaadtijden weer
+ Afgestemd route-advies op basis van jouw auto en reisplannen

Deze app is gespecialiseerd in gedetailleerd advies voor langere trips. Op basis van auto-specificaties die je zelf invoert, het weer, maximumsnelheden, batterijpercentages en meer berekent de app heel nauwkeurig je meest optimale route, plus hoe vaak en waar je onderweg moet stoppen. Je kunt van tevoren via de computer-variant je route plannen, en daarna reist ABRP even gemakkelijk met je mee op je smartphone. Zorg wel dat je genoeg data hebt, want A Better Routeplanner is onderweg alleen als app te gebruiken en moet dus open blijven staan.

Travelcard

+ Combinatie van locatie- en transactie-overzicht in de app
+ Laadpalen filteren op prijs en type
+ Met de app kan je ook actuele tarieven van laadpalen inzien

Een volledig overzicht van de laadpalen in Europa – dat tref je aan in de Travelcard-app. De app is vooral fijn als je je portemonnee wilt sparen, doordat je gemakkelijk een overzicht opstelt van de goedkoopste laadpunten op je route en rondom je bestemming. De Travelcard laadpas of Europese tankpas kan je registeren in de app, waarmee je een overzicht van al je transacties kunt bijhouden. Handige bijkomstigheid is dat de app je ook een overzicht geeft van het laadtarief van elke paal waar je kunt laden met je pas. De app biedt echter geen realtime routeplanning, dus daarvoor gebruik je best iets als Google Maps ernaast.

ev onderweg

Fastned

+ Overzicht van beschikbare stekkers en het maximale vermogen
+ Automatisch een laadsessie starten en stoppen via de app
+ Houdt tijdens het laden je batterijpercentage, laadsnelheid en de geladen hoeveelheid kWh bij

De naam zegt het al: de Fastned-app focust zich vooral op hun snellaadstations die je langs de snelwegen in West-Europa vindt. Je navigeert in de app gemakkelijk naar laadstations op je route of het dichtstbijzijnde station, plant via de app een laadsessie in, plugt je stekker in en neemt een bakkie koffie terwijl je de voortgang op je smartphone bijhoudt. De Fastned-app is vooral ontwikkeld voor gemak tijdens het laden, en dat zie je terug. Nadeel van Fastned is dus wel dat het nog groeit en momenteel geen al te grote dekking heeft: je zult hun laadpalen nog niet aantreffen in bijvoorbeeld Spanje of Italië.

PlugShare

+ Laadpaal-zoekfunctie werkt zonder account of pas
+ Maakt gebruik van ‘inchecken’ om te zien welke laadpalen bezet zijn
+ Toont ervaringen van anderen met specifieke laadpalen

De grondvesten van PlugShare bestaan uit zijn community. Appgebruikers fotograferen en ‘raten’ laadpalen, zodat andere gebruikers precies weten wat ze onderweg kunnen verwachten. Met de incheck-functie kan je anderen daarnaast laten weten dat je een paal bezet om te laden; zij moeten dan wel net als jij de PlugShare-app gebruiken. Ook is het mogelijk om eenvoudig routes aan te maken met een overzicht van laadpalen onderweg, maar de functie daarvoor is minder uitgebreid dan bijvoorbeeld die van A Better Routeplanner.

laden app

Er is geen nummer één

Het is te stellen: aan elke app voor elektrisch rijden kleven wel voor- en nadelen, net zoals sommige auto’s aan laadpalen kleven. Mocht je aan bovenstaande opties toch niet genoeg hebben of dieper in je mogelijkheden willen duiken, dan kan je altijd even checken of de maker van jouw elektrische auto toevallig zelf ook een app aanbiedt. Vooraanstaande merken als Opel, BWM, Tesla, Volkswagen en Audi hebben bijvoorbeeld hun eigen apps om je te helpen zo goed mogelijk op elektrische wijze van A naar B te komen. Veel elektrisch rijplezier!