Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
1 februari 2023

Bij deze laadstations laad je met plezier je auto op

Onverhoopt ben je er toch beland. Je was gisteravond vergeten om bij te laden, en dit is het gevolg: je staat op een verlaten snellaadstation aan de A1. Wat doe je in dat kleine halfuurtje dat je auto bezig is, behalve je bestaan overdenken? Op de meeste laadstations is er gewoon niet echt iets om je bezig te houden. Koppel dat aan het feit dat snelwegladen wat duurder is dan laden in de straat of op werk, en je hebt de reden waarom veel mensen laadstations langs de snelweg liever mijden. Toch zijn er een hoop voordelen te halen als je tankt bij laadstations – als je tenminste weet welke je moet hebben.

 

 

Laden bij tankstations

Kan het even niet anders en moet je laden langs de snelweg, dan bieden de laadstations van Ionity, Fastned en Allego een brede selectie aan normale en snelladers, en opties voor diverse aansluitingen. Het is fijn dat er veel laders zijn, maar daarnaast zijn deze stations nogal sober. Er zijn geen wachtruimtes, WiFi of eetgelegenheden, en meestal ben je daardoor aangewezen op wat spelletjes op je telefoon of een lange staarwedstrijd met de snelweg terwijl je wacht.

 

charging station

 

Gelukkig biedt een recente ontwikkeling een oplossing voor het laden langs de snelweg. Veel snelweg-tankstations van Shell, Total, BP en andere merken hebben inmiddels kleine laadstations of zijn laadpalen aan het opzetten naast de benzinepompen. Hier laden geeft een fijn en veilig gevoel, tussen de andere auto’s en dicht bij de shops. Je kan zelf ook even bijtanken met een bak koffie, even de wc bezoeken of een praatje maken met anderen die aan het laden zijn. Via apps als die van Travelcard zie je gemakkelijk welke tankstations inmiddels laadpalen hebben.

Laden na een afrit

Heb je iets minder tijdsdruk en kan je even van de snelweg af, zoek dan een laadstation op dat naast een afrit ligt. Vaak vind je daar de filialen van de Gamma, de McDonalds en een zakenhotel/restaurant of twee. FastNed is een van de providers die je vaak op de parkeerplaatsen van dit soort gebouwen vlak naast de snelweg aantreft – en meteen met een hoop palen, zodat er vaak wel eentje vrij is. Zo kan je lekker winkelen, snacken of even op je laptop in de hotellounge terwijl je auto rustig zijn ding doet.

Man charging electric car

 

Tesla gaat hierbij zelfs nog een stap verder: veel Superchargers zijn met een paar extra minuten rijden vanaf de snelweg te bereiken en bestaan altijd uit minimaal 12 laadpalen. Deze liggen vaak bij hotels en restaurants, zodat je tijdens het laden even een hapje kunt eten. Tegenwoordig kan je bij Superchargers ook met veel non-Tesla’s laden, maar kijk voor de zekerheid van tevoren of jouw auto hier ook bij hoort. Je kan in ieder geval wel je Travelcard gebruiken om je laadsessies bij Tesla af te rekenen. Meer informatie over het Tesla Supercharge-netwerk en de acceptatie van Travelcard lees je hier.

Thuis laden

Ter kanttekening: ook met de aanwezigheid van restaurants, shops en WiFi gebruiken de meeste mensen (snel)laadstations bij snelwegen nog altijd voor kleine laadsessies, zodat ze daarna op werk of thuis verder kunnen laden. En geef ze eens ongelijk. Ja, een snellader heeft tot wel honderd keer meer vermogen dan een simpele thuislader van 5 kW en bespaart dus een hoop tijd, maar is daardoor ook duurder. Daarnaast heeft een thuislader een hoop andere praktische voordelen, zoals dat hij stroom van je zonnepanelen kan gebruiken.

charge box

 

Toch is het nog maar de vraag of thuisladen populair zal blijven in de toekomst, of dat laadstations weer een opmars gaan maken. Hoe gaat het bijvoorbeeld werken als we allemaal elektrisch rijden en ’s avonds tegelijk onze auto’s willen opladen? Het zou goed kunnen dat laden overdag bij laadstations dan een standaard alternatief wordt – dus blijf de ontwikkelingen goed in de gaten houden, en weet bij welke laadstations je moet zijn om zo fijn mogelijk te laden!

Highlights