Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
26 januari 2022

Laadkosten verrekenen voor thuisladen

Heb je een elektrische auto en heb je de mogelijkheid om thuis een laadpaal te installeren? Dan wil je natuurlijk graag weten hoe het zit met de stroomkosten. Je elektrische auto verbruikt veel stroom, dit kan je terugzien op je stroomrekening. Gelukkig kun je door je Travelcard en je laadpaal aanbieder (Charge Point Operator) de stroomkosten automatisch laten verrekenen.

Controleer je laadpunt

Als je de stroomkosten voor het laden van je elektrische auto wilt laten verrekenen is het belangrijk dat je laadpunt ondersteuning biedt voor beheren van toegang tot het laadpunt en stroomkosten. Je laadpunt dient hiervoor verbonden te zijn met het internet. Dit gaat vaak via een netwerkkabel of een simkaart. Heb je een laadpunt met een zogenaamd backoffice systeem dan kun je zelf instellen wie er op je laadpunt mogen laden en tegen welk tarief.

Stel de kosten in voor laden

In de beheeromgeving van je laadpunt stel je als eerste in wat de kosten zijn voor het laden bij jouw laadpunt. Het advies is om deze kosten per KwH gelijk te zetten met de prijs van je stroomkosten of de prijs per kWh in te vullen zoals afgesproken met je werkgever.

Beheer toegankelijkheid van je laadpunt

Stel in de beheeromgeving van je laadpunt in dat het laadpunt alleen gebruikt kan worden na activatie met een laadpas. Hiermee voorkom je ongewenst gebruik en weet je laadpaal aanbieder ook naar wie de kosten doorberekend moeten worden. Je kan er ook voor kiezen om je laadpunt alleen toegankelijk te maken voor gebruik met je eigen laadpas. Gebruik hiervoor het unieke nummer die op je Travelcard laadpas of sleutelhanger staat. Dit nummer begint altijd met NL-TCE. Het is uiteraard ook mogelijk om meerdere laadpassen toegang te geven.

Wist je dat je het laadpunt ook kan instellen als openbaar laadpunt? Je laadpunt mag dan door iedereen met een laadpas gebruikt worden en je laadpunt wordt ook zichtbaar in de verschillende online laadpaallocators en apps. Het is ook mogelijk om aparte tarieven in te stellen voor je eigen laadpas en gasten.

Staat je laadpunt ingesteld op privé dan is deze uiteraard niet zichtbaar in laadpaallocators.

Uitbetaling van laadkosten

Na het instellen van de kosten voor het laden kun je gaan laden door je Travelcard laadpas aan te bieden bij je laadpunt. Je laadpaalaanbieder zal deze kosten aan Travelcard factureren en vervolgens aan je uitbetalen. Travelcard factureert de kosten weer door naar jouw werkgever. Op deze manier kunnen laadkosten snel en accuraat verrekend worden en is het niet nodig dit zelf te regelen via bijvoorbeeld een declaratie.

Bekijk ook onze infographic: