Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
23 maart 2021

Laden langs de snelweg

In Nederland verschijnen er steeds meer laadpunten langs de snelweg voor elektrische auto’s . Dit is natuurlijk erg prettig wanneer je onderweg bent en graag wilt opladen. Door te laden op locaties langs de snelweg hoef je niet om te rijden en kun je snel je weg vervolgen.

Gemakkelijk zien waar je kunt laden

Om het de elektrische rijder gemakkelijker te maken is er door Rijkswaterstaat een nieuwe serie pictogrammen ontwikkeld dat duidelijk moet maken waar de elektrische auto opgeladen kan worden. Dit was nodig omdat er in de praktijk verschillende borden pictogrammen worden gebruikt. Door een nieuw uniform pictogram te ontwikkelen ontstaat er meer duidelijkheid.

 

laden_snelweg

 

Hier zie je alle op dit moment beschikbare pictogrammen. Dit maakt in één keer duidelijk welke brandstoffen er beschikbaar zijn op een locatie.

Het symbool met de stekker geeft aan dat er elektrisch geladen kan worden op de locatie. Het H2 symbool staat voor de beschikbaarheid van waterstof. Hiermee is deze serie pictogrammen gelijk toekomstbestendig.

 

Laadpunten vinden met app

Natuurlijk is het handig dat er langs de wegen duidelijk gemaakt wordt waar je kunt laden. Wanneer je lange ritten gaat maken adviseren wij wel altijd van tevoren even te kijken waar je zou willen laden. De pictogrammen vertellen namelijk nog niet over de laadsnelheid noch het aantal laadpunten op de locatie. Travelcard heeft een eigen laadpalen-app ontwikkeld welke jou helpt om beschikbare laadpunten te vinden.

Tips voor laden

Elektrisch rijden wordt steeds gemakkelijker. Toch hebben wij nog een aantal tips die tijd en kosten kunnen besparen.

 

Laden op plaats van bestemming

Moet je langere stukken rijden, kijk dan ook alvast of je op plaats van bestemming kunt laden. Het scheelt mogelijk veel tijd door alleen het hoognodige te laden en op plaats van bestemming de auto vol te laden. Laadstations met hoge snelheid hebben vaak ook een hoger tarief dan langzame laders.

 

Laad je auto bij als deze leeg is

Dit klinkt natuurlijk heel erg voor de hand liggend. Maar je auto zal hogere laadsnelheden bereiken met een lege accu. Het kan daarom de moeite waard zijn om bijvoorbeeld niet bij 40% accu te gaan laden maar nog iets verder door te rijden zodat je bij 10 to 20% kunt starten met laden. Je laadstop zal hierdoor korter zijn.

 

Hoe je rekening houdt met het vermogen van je auto en met elkaar

Niet elke auto kan even snel laden. Tegenwoordig zijn er steeds meer hele snelle laadstations beschikbaar. Houd rekening met anderen en kies een laadpunt met laadvermogen dat past bij je auto. Het heeft echt weinig zin om een 350kw lader bezet te houden als je auto maar met 100kw kan laden.

 

Laden met laadpas

Het laden werkt doorgaans bij alle locaties op dezelfde manier. Door de laadpas aan te bieden kun je een sessie starten of stoppen. Een app downloaden van desbetreffende aanbieder is vaak mogelijk maar zeker niet verplicht. Travelcard heeft een eigen app met alle beschikbare locaties waar de Travelcard laadpas te gebruiken is.

 

Maak voordelige keuzes

Op sommige locaties zijn laadstations van meerdere merken beschikbaar. Door slim te kiezen voor een aanbieder kun je kosten besparen. Tarieven variëren soms wel 30%.

In het buitenland gebruikt men andere pictogrammen

Hoewel de meeste pictogrammen altijd wel in de vorm van een stekker zijn, zijn de pictogrammen niet overal hetzelfde. Als je rijdt met je elektrische auto in het buitenland let dan even op welke borden en pictogrammen daar gebruikt worden.