Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen

Wat kost het om een elektrische auto op te laden? Dat is een vraag die wij vaak horen. Wij helpen met het inzichtelijk maken van de kosten voor elektrisch laden. Om de prijzen bij een laadpaal te bekijken adviseren wij de Travelcard app te downloaden.

 

In de Travelcard app vind je realtime informatie over laadpalen in combinatie met tarieven, beschikbaarheid en laadsnelheid.

 

Gemiddelde tarieven per aanbieder

Om zo goed mogelijk weer te geven wat de kosten zijn van elektrisch laden analyseren wij alle transacties gedaan met Travelcard laadpassen. Per aanbieder hebben wij de gemiddelde kosten per kilowattuur berekend. Hierdoor krijg je een beeld in het verschil in kosten per aanbieder.

 

De kosten voor het opladen van een elektrische auto lopen sterk uiteen. Het gebruik maken van een snellader zoals IONITY of Fastned is aanzienlijk duurder dan langzaam laden bij een lokaal laadpunt.

 

Wij adviseren dan ook om bij snelladers alleen de hoeveelheid stroom te laden die nodig is om comfortabel bij de eindbestemming aan te komen om vervolgens de auto te laden bij een niet snellader. Zo ben je sneller op jouw eindbestemming en worden kosten bespaard.

 

Deze data is gebaseerd op gemiddelde prijzen gemeten in de periode 01-04-2023 en 30-06-2023. Lokaal kunnen prijzen afwijken. Weergegeven prijzen zijn inclusief btw. Voor actuele prijzen per laadpunt raadpleeg de Travelcard app.

 

Aanbieder Kosten per kWh
IONITY €0,847
Fastned €0,690
Q8 Electric €0,784
Avia €0,863
Shell €0,560
Greenflux €0,571
Newmotion €0,404
Van de Bron €0,520
Eneco €0,517
Nuon €0,445
Evbox €0,664
BlueCurrent €0,462
Allego €0,646

Hoe is de prijs voor een laadsessie opgebouwd?

Prijs per kWh

 

Er zijn verschillende prijscomponenten mogelijk bij het laden van een elektrische auto. Gebruikelijk is een bedrag per kWh. Dit wordt regelmatig gecombineerd met een starttarief. De kosten per kWh lopen sterk uiteen maar zijn vaak gekoppeld aan de laadsnelheid. Op locaties waar je met hoge snelheid kunt laden zijn de kosten per kWh vaak hoger.

Starttarief

Het betalen van een starttarief is vrij gangbaar.  Dat wil zeggen dat zodra je begint met laden er al een vast bedrag in rekening wordt gebracht. Deze prijscomponent wordt regelmatig gecombineerd met een prijs per kWh.

Idle fee

De idle fee is een prijscomponent welke soms toegepast wordt. Dit betekent dat ook wanneer de accu volgeladen is er nog steeds kosten in rekening gebracht worden. Dit tarief wordt in rekening gebracht om te stimuleren dat de auto na het laden zo snel mogelijk wordt weggehaald. Het is wel belangrijk op de hoogte te zijn van een eventuele idle fee. Wanneer je een auto bijvoorbeeld een heel weekend aan een laadpunt laat staan kunnen de kosten hoog oplopen.

 

Prijs per minuut

Minder gebruikelijk is een prijs voor de tijd dat er geladen is. Vooral voor voertuigen die hoge laadsnelheden kunnen behalen is dit een gunstig prijsmodel. Zij zullen sneller vol zitten en daardoor een lagere prijs betalen voor de laadsessie.

 

Meer info over laden en elektrisch rijden

Ook geïnteresseerd in de kosten van benzine en diesel?

De Travelcard is een veelzijdige pas die afhankelijk van gekozen instellingen ook te gebruiken is als tankpas. Onze gebruikers tanken duizenden keren per dag en dit geeft een goed beeld van de brandstofprijzen per aanbieder. Bekijk ons overzicht met brandstofprijzen en tips voor goedkoop tanken.