Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen

elektrische auto buitenland

Rijd je een plug-in hybride of een volledig elektrische auto en ga je naar het buitenland? Met de Travelcard kun je op veel plekken in Europa laden. Het aantal beschikbare laadpunten in het buitenland groeit snel en recent zijn wij de grens van meer dan 550.000 beschikbare locaties in ons netwerk voorbijgegaan.

 

Wanneer je op vakantie gaat met de elektrische auto adviseren we je reis te plannen. Bekijk van te voren waar je onderweg kunt laden. De Travelcard app is onmisbaar tijdens jouw reis in het buitenland. Hier kun je alle laadpunten vinden waar je met de Travelcard laadpas kunt laden. Op dit moment is de Travelcard app nog niet voorzien van een routeplanner. Een handig hulpmiddel is de routeplanner van AbetterRouteplanner of de Pump app. Deze plant je reis langs verschillende laadpunten en houdt hierbij rekening met het merk en type auto.
Check ook alvast of er laadpunten zijn bij je eindbestemming. Het is wel zo gemakkelijk als je tijdens je verblijf gemakkelijk je auto kunt opladen.

 

TIP: Steeds meer sites voor het boeken van vakanties of hotels hebben ook een filtermogelijkheid beschikbaar voor laadpunten.

Hoeveel laadpalen zijn er in Europa?

In Nederland zijn we gewend aan een groot aantal laadpunten. Ongeveer een kwart van alle laadpunten in Europa staat in Nederland. Zo zijn er Nederland ongeveer 140.000 laadpunten en in Frankrijk ongeveer 50.000. Het aantal beschikbare oplaadpunten kan per land sterk verschillen. Met de Travelcard laadpas kun je bij ongeveer 550.000 laadpunten in Europa terecht. Wanneer je naar het buitenland gaat met de elektrische auto adviseren wij onze laadpalen app te downloaden voor het vinden van beschikbare laadpunten.

Overal jouw elektrische auto opladen in de Benelux en Duitsland

In de Benelux en Duitsland kun je laden op het gehele openbare netwerk van laadpunten. Je kunt ervan uitgaan dat de Travelcard laadpas het op alle openbare laadpunten doet.

 

Hoe lang duurt laden?

Hoe lang je laadstops zijn is afhankelijk van je type auto en gekozen lader. Ook speelt de huidige hoeveelheid stroom in je accu een rol. Hoe leger je accu hoe sneller deze zal laden. Het is daarom ook niet gebruikelijk om meer dan 80% te laden bij een snellader. In de praktijk zal het laden dan zo langzaam gaan dat het verstandiger is een extra laadstop in te plannen.

 

Rekenvoorbeeld: bekijk hieronder de hoeveelheid toegevoegde range na 20 minuten laden, per verschillende laadsnelheden*. We gaan ervan uit dat je met 1Kwh 5 km kunt rijden.

 

Laadsnelheid* Extra range na 20 minuten laden**
50kw 75km
100kw 150km
150 kw 225km
250kw 375km
350kw 525km

 

*Niet alle auto’s ondersteunen alle laadsnelheden. Op moment van schrijven is 100 tot 150kw gangbaar.
** uitgaande van laden op maximale snelheid. Deze zal alleen behaald worden bij relatief lege accu of hogere capaciteit van de auto dan het laadpunt.

 

Laden bij Fastned, IONITY en Allego

FastnedIONITY en Allego zijn aanbieder van universele snellaadlocaties. Deze zijn voornamelijk gevestigd langs snelwegen en winkelcentra aan de rand van grote steden . Je kunt hier met de laadsleutelhanger van Travelcard terecht. Tijdens jouw reis door Europa kun je met hoge snelheden laden bij deze aanbieders. IONITY laders zijn in veel Europese landen beschikbaar en hebben ook eigen apps beschikbaar voor het plannen van je route. Allego snellaadlocaties vind je ook in steeds meer Europese landen, waaronder de Benelux, Duitsland, Denemarken, Zweden en Frankrijk. Via de Smoov app kan je de beschikbaarheidstatus van een laadpunt monitoren. Je krijgt een berichtje als dit wijzigt. Handig als je onderweg bent naar een snellaad locatie.

Auto opladen aan het stopcontact, kan dat?

Een van de nadelen van elektrische auto’s is ook gelijk een van de voordelen. Elektrisch laden duurt langer maar kan in theorie overal. Bij de meeste auto’s krijg je een aparte stekker meegeleverd voor laden direct uit het stopcontact. Neem voor de zekerheid een verlengsnoer mee. Wij adviseren wel altijd even te overleggen of laden op locatie gewenst is. Je zal aanzienlijk meer stroom verbruiken dan de “reguliere bezoeker”. Wanneer je de auto oplaad via het stopcontact laad je met een snelheid van 2.3kw per uur. Hou er dus rekening mee dat het laden van 50kw via het stopcontact 21 uur duurt.

elektrische_auto_stopcontact

Kosten voor laden

De kosten voor het opladen van je elektrische auto verschillen paar laadpunt. Wil je weten hoe de prijs voor een laadsessie is opgebouwd? Bekijk dan ons artikel ‘Wat kost laden’. Via de Travelcard-app kun je voor elk laadpunt de bijbehorende tarieven raadplegen. Voorkom nare verrassingen achteraf en check altijd de kosten voor laden van je elektrische auto.

Tesla Superchargers & Destination chargers

Als Travelcard-gebruiker kan je ook gebruikmaken van het Supercharge-netwerk van Tesla. Hierdoor hoef je minder lang te stoppen en ben je dus sneller weer onderweg. Via de Tesla-app kan je je Travelcard toevoegen als betaalmiddel. Hoe je dit doet, lees je hier.

 

Het laden bij het Tesla Destination Charger Netwerk is zonder kosten. Je kan deze laders vaak vinden bij hotels of populaire bestemmingen. Ideaal wanneer je voor langere tijd verblijft.

Tot slot

Een vakantie met een elektrische auto is naar onze mening heel goed te doen. Het vereist wellicht iets meer planning dan we gewend zijn. Houd er rekening mee dat je elke 2 tot 3 uur moet stoppen om te laden. Combineer je laadstop direct met je rustpauze. Bij laadpunten zijn vaak eetgelegenheden aanwezig waar je even kunt ontspannen.

 

Wij wensen je een veilige reis!

Meer info over laden en elektrisch rijden