Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
14 december 2022

6 tips om een lege accu te voorkomen

Terwijl de kilometers op de teller oplopen, groeit ook de gedachte hoe lang je nog kunt doorrijden. Schrale troost: je bent niet de enige. Als eigenaar van een elektrische auto ontkom je er ook bijna niet aan. Waar je met een benzineauto gewend was om gemakkelijk honderden kilometers af te leggen voordat het lampje op je dashboard begon te knipperen, is dat met een elektrische auto net even anders. Met deze 6 tips krijg je die angst voor een lege batterij onder controle en rijd je straks fluitend van A naar B.

 

ev

1. Kennis is macht: ken jouw actieradius

Hoe veel kilometer je precies kunt rijden met een volle accu, hangt af van de actieradius van je elektrische auto. Deze verschilt per perk en per model. Zo heb je ze met een bereik van 90 kilometer, maar ook van zo’n 500 kilometer. Al met al een behoorlijk verschil dus. Wil je angstgevoelens voor een lege accu voorkomen, zorg er dan voor dat je exact weet wat de actieradius van jouw elektrische auto is. Zo geef je jezelf een stukje extra zekerheid en ga je goed voorbereid de weg op.

2. Plan je route: weet waar je kunt laden

Wanneer stap je nou daadwerkelijk in de auto om ‘lekker even een stukje te gaan rijden’? Het klinkt misschien idyllisch, maar in 90% van de gevallen is jouw eindbestemming van tevoren al lang en breed bekend. Voordat je in de auto stapt is het daarom handig om alvast te checken waar je tijdens jouw rit een laadstop inlast. Dit doe je heel eenvoudig via een aantal handige apps die we alvast voor je op een rijtje hebben gezet.

3. Laad je batterij van tevoren op: ga opgeladen op pad

Het ligt misschien voor de hand, maar toch vergeten veel mensen het. Een volle accu, oftewel een goed begin, is het halve werk. Vooral als je al last hebt van laadstress. Niets erger dan net onderweg zijn en direct alweer moeten stoppen omdat je accu leeg is. Het is natuurlijk het meest ideaal om bij je eigen woning te kunnen laden. Of in elk geval: vlakbij. Op die manier weet je zeker dat je de volgende dag weer opgeladen op pad kunt.

 

ev

4. Gun je accu een lang leven: geef 'm wat liefde

Wist je dat je de levensduur van jouw accu kunt verlengen wanneer je er goed voor zorgt? Zo is het beter om pas op te laden wanneer je nog zo’n 20 tot 90 kilometer kunt rijden. Living on the edge dus, maar belangrijk om ook in de toekomst jouw angstgevoelens voor een lege batterij in toom te houden. Opladen wanneer het nog lang niet nodig is en veel snelladen zijn overigens ook niet bevorderend voor de kwaliteit van jouw accu.

 

5. Pas je rijstijl aan: doe lekker rustig aan

Race jij het liefst dagelijks via de snelweg naar je werk toe? Krap jezelf dan nog maar eens een keer achter de oren, want dit kost jouw auto – net zoals bij een benzineauto – veel energie, waardoor de actieradius afneemt. Kies daarom liever voor een rustige route. Zo eentje zonder stoplichten en andere drukke verkeerspunten. De truc om de actieradius van jouw elektrische auto zo optimaal mogelijk te benutten, is namelijk om zo constant mogelijk te rijden.

6. Bereid je goed voor: wees een noodsituatie de baas

Ondanks je goede gedrag en voorbereidingen toch stil komen te staan? En, erger nog: geen laadstation in de verste verte te bekennen? Geen zorgen, met een noodpakket bestaande uit een wallplug en een verlengsnoer krijg je jouw elektrische auto zo weer aan de praat. Zorg er dus altijd voor dat je deze mee hebt.

 

ev