Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
12 december 2019

Laadpassen gemakkelijk te kopieren?

12 december 2019

Onlangs verscheen in het nieuws een artikel over het kopiëren van laadpassen en hoe gemakkelijk dit gaat. Hoewel dit een bekend fenomeen is blijft het risico voor de gebruiker klein.

 

Hoe werkt een laadpas?

Een laadpas is een identificatiemiddel om je bekend te maken bij een laadpaal waarmee een elektrische auto geladen kan worden. Het unieke nummer dat in een laadpas is opgeslagen wordt uitgelezen en gecontroleerd. Als dit unieke nummer op correcte wijze is aangemeld bij de exploitant van de laadpaal zal de transactie starten. Na het afronden van de transactie zal de transactie worden gefactureerd aan de uitgever van de laadpas welke deze vervolgens weer zal factureren aan de eindgebruiker.

 

Wat kan een gebruiker met een gekopieerde laadpas?

Wie een laadpas kopieert zou kunnen laden en daarbij de kosten naar de oorspronkelijke eindgebruiker kunnen laten factureren.

Kan een gekopieerde laadpas getraceerd worden?

Het gebruiken van een gekopieerde laadpas is niet zonder risico. Bij laadpalen is veelal camerabeveiliging aanwezig. Ook zijn de exacte locaties en tijdstippen van transacties te volgen.

Met een laadpas kunnen tegelijkertijd meerdere transacties gestart worden. Echter zullen deze altijd gesignaleerd worden waarop actie ondernomen kan worden.

Staat een laadpas bekend als gekopieerd dan kan er actie ondernomen worden zodra deze zich aanmeldt bij een locatie. Daarnaast wordt bij veel laadpalen het unieke nummer van een auto uitgelezen tijdens het laden. Auto’s die geladen worden met behulp van een gekopieerde laadpas kunnen op die manier worden opgespoord en/of op een zwarte lijst geplaatst.

Kunnen laadpassen beter beveiligd worden?

Op dit moment zijn de mogelijkheden om een laadpas te beveiligen beperkt. Een laadpaal is in tegenstelling tot een betaalterminal bij een tankstation niet voorzien van een toetsenbord om bijvoorbeeld een pincode in te voeren.

Het gebruiken van de smartphone met contactloze chip als laadpas is op dit moment ook niet mogelijk. Het type protocol dat gebruikt wordt voor laadpassen kan niet gebruikt worden met smartphones. Hierdoor zijn beveiligingsmethoden als pincode, vingerafdruk of face-id via een smartphone niet mogelijk.

 

Wat is de rol van Travelcard in het beveiligen van laadpassen?

Travelcard is voorstander van een transparante en veilige laadinfrastructuur. Travelcard is samen met een aantal andere toonaangevende spelers binnen de wereld van laad infrastructuur lid van eViolin. Samen met deze spelers zet Travelcard zich in voor een toegankelijke, transparante en veilige laadinfrastructuur. Bekijk meer informatie over eViolin.

Wat zijn de mogelijkheden van Travelcard laadpassen?

Travelcard is uitgever van een universele laadpas. De Travelcard laadpassen zijn door heel Europa te gebruiken. Naast het afrekenen van stroom kan met dezelfde pas ook betaald worden voor brandstof, carwash, parkeren en opbenbaar vervoer.