Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
22 november 2022

Op naar winter wonderland met je elektrische auto

Steeds meer mensen rijden met hun elektrische auto het avontuur tegemoet. Ook in de winter! Maar of je nu van plan bent te gaan skiën, snowboarden of de mooiste wandelingen gaat maken door die magische sneeuwlandschappen, het vraagt van tevoren simpelweg om net iets meer voorbereiding dan wanneer je met je benzineauto op pad gaat. Gelukkig leiden er vele wegen naar Rome. Of in dit geval de Tirol, de Mont Blanc, La Plagne…

 

Of het een goed idee is om er met je elektrische auto op uit te gaan? Ja, zeker! Om je op weg te helpen voordat je richting de sneeuw vertrekt, hebben we hieronder op een rijtje gezet waar je zoal rekening mee moet houden.

auto aan lader

Stoppen of doorrijden?

Je gaat op vakantie en dat betekent dat je zo snel mogelijk van A naar B wilt. Hoe je dat doet? Simpel. Hoe groter je actieradius, hoe langer de afstand die je per keer kunt afleggen. Hoe groot die afstand is, weet je dus al van tevoren. Dankzij die handige voorkennis kun je voor vertrek al jouw stops inplannen met behulp van een aantal slimme apps. Zo weet je zeker dat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Check wel nog even of jouw routeplanner je ook daadwerkelijk langs de route lijdt die je van tevoren hebt uitgestippeld. Better safe than sorry!

 

Houd er verder rekening mee dat laden doorgaans meer tijd in beslag neemt dan je met een benzineauto gewend bent. Gelukkig zijn er veel manieren  waarop je kostbare tijd kunt besparen, zodat je jouw weg snel weer kunt voortzetten.

Bestemming: waar te gaan?

Zit je nog te twijfelen waar de reis je dit jaar naartoe brengt? Als je er nog niet uit bent vanwege de faciliteiten voor jouw elektrische auto op de plaats van bestemming, laat dit je dan niet tegenhouden. Populaire wintersportbestemmingen als Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland hebben meer dan genoeg laadstations. Sterker nog: de meest populaire regio’s in Oostenrijk en Zwitserland hebben het aantal laadstations de afgelopen jaren in rap tempo verhoogd.

Let goed op, want in Oostenrijk kennen ze in verhouding veel laders die de prijs per minuut rekenen. Hierdoor kan de prijs flink oplopen als je jouw auto per ongeluk het hele weekend hebt ingeplugd. Ander belangrijk detail: in Oostenrijk kun je bij zo’n 50% van de laadstations terecht met je Travelcard. We werken er continu aan om onze dekking uit te breiden, maar ook in andere populaire wintersportbestemmingen kan het voorkomen dat je niet met Travelcard of een andere populaire pas kunt betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd een geaccepteerd betaalmiddel  bij je hebt.

Maar niet alleen de beschikbaarheid aan laders op de weg naar je bestemming toe is van belang bij de keuze van een bestemming. Hoe fijn zou het tenslotte zijn als je op de eindbestemming zelf kunt laden? Er zijn steeds meer accommodaties die beschikken over oplaadmogelijkheden voor een elektrische auto. Hier kun je tijdens jouw zoektocht naar een hotel, appartement of chalet gemakkelijk op filteren. Overigens zijn dit niet de meest voordelige bestemmingen, maar daar krijg je dan wel de extra luxe van laden ter plekke voor terug.

De consequenties van een zwaarbeladen auto

Alleen het hoognodige meenemen: voor veel mensen is het een ingewikkelde kwestie wanneer ze op vakantie gaan. De auto is al snel bepakt en bezakt en voor je het weet ga je – alweer –  zwaarbeladen op pad. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk om je te realiseren dat een volgeladen auto meer verbruikt dan een lichtgewicht-variant. Ook geldt: hoe kouder het buiten is, hoe meer energie de auto nodig heeft om zichzelf (en jou) te verwarmen. Hierdoor is je actieradius niet altijd 100% betrouwbaar, omdat er onderweg delen van de energie weggesnoept worden. Des te meer van belang dus om de laadstops ruim in te plannen.

 

Ook handig om hierbij te vermelden: bij sommige auto’s, zoals bij Tesla, kan je zien wanneer je niet de volledige accucapaciteit kunt gebruiken door de kou. Dan kleurt een gedeelte van de batterij blauw. Pas als de accu volledig opgewarmd is, wordt dat gedeelte weer groen. Het niet kunnen benutten van de volle accucapaciteit geldt voor meer elektrische auto’s zonder hittepomp en kan al vanaf minder dan 5 graden voorkomen, dus check voorafgaand aan je rit even hoe het zit bij de jouwe.

 

elektrische auto winter