Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
2 december 2021

Zo ben je als automobilist goed op de winter voorbereid

 

 

 

 

 

 

De winter komt eraan! Lage temperaturen, gladheid en strooizout. Allemaal omstandigheden waar je auto mee te maken kan krijgen. In deze blog lees je hoe je je auto optimaal kunt (laten) voorbereiden op deze omstandigheden en hoe je elke onbezorgd, veilig en comfortabel  de weg opgaat.

 

Winterinspectie

Wist je dat in de winter de kans op autopech twee keer zo groot is? Met name het koelsysteem en de accu moeten een tandje bijzetten. En hoe zit het met de banden, de bandenspanning en het profiel? Voldoende grip op gladde wegen is van levensbelang. Dat je leaseauto in topconditie moet zijn voor een rit door de bergen is vanzelfsprekend, maar onderschat onze eigen wegen niet. Die kunnen in de winter verraderlijk glad zijn.

Met de Travelcard, of voor een klein bedrag, kun je in een vakgarage je auto op 20-tal vitale punten laten controleren. Dit is de checklist:

□ Banden
□ Bandenspanning
□ Oliepeil
□ Accu
□ Remblokken
□ Remschijven
□ Remvloeistof
□ Koelsysteem
□ Verlichting
□ Handrem
□ Airco
□ Kachelventilator
□ Voorruit
□ Veiligheidsgordels
□ Portieren
□ V-snaar
□ Aansluiting trekhaak
□ Waterslangen
□ Ruitenwisserbladen
□ Ruitensproeiers

Let op, deze inspectie vervangt natuurlijk nooit een (grote) onderhoudsbeurt. Laat minstens een keer per jaar onderhoud aan je auto uitvoeren.

 

Carwash

Goed voor lak en carrosserie

Behalve dat je auto er weer onberispelijk uitziet en je bedrijfslogo goed zichtbaar is, is het zeker aan te raden ook in de winterperiode de wasstraat regelmatig te bezoeken, vooral wanneer er gestrooid is met zout/pekel. Strooizout kan de laklagen beschadigen, zeker als het geen metallic lak betreft. Gewone lak is namelijk niet zo hard als een metallic lak. Een voorbehandeling zoals het afspoelen met water, is dan aan te bevelen. Zo vermijd je haarfijne krasjes en blijft je lak het beste in conditie. In de wasstraat wordt met een voorbehandeling alle delen van de auto, inclusief de velgen en de onderkant, met water afgespoten en wordt zout- en zandresten verwijderd.

 

Veilig zicht

Tijdens het wasprogramma worden de autoruiten gereinigd, wat heel belangrijk is voor een goed zicht. Veel auto´s zijn tegenwoordig met veiligheidstechnologie zoals rijbaanassistent, noodremsysteem, adaptieve cruisecontrol, dynamische grootlichtassistent en verkeersbordherkenning uitgerust. Een schone voorruit is dan extra belangrijk om een goede werking van deze systemen te kunnen garanderen. Achter de voorruit zitten namelijk de camera´s en radareenheden van deze systemen.

 

Velgen

Heb je lichtmetalen velgen met kleine beschadigingen? Dan kan op die plekken zand en strooizout tussen de basislaag en de beschermende laag terechtkomen waardoor er nog grotere plekken ontstaan. Afspuiten met water en schoonhouden is dus belangrijk.

 

Verder geldt dat duurdere lichtmetalen velgen doorgaans ook een dikkere beschermende laklaag hebben, waardoor ze winterse omstandigheden beter doorstaan.

 

Een afdoende oplossing is om in de winterperiode stalen velgen (én winterbanden) te monteren. Die zijn goed bestand tegen pekel. Eventuele beschadigingen zijn eenvoudiger te repareren.

Pechhulp

Het is altijd mogelijk dat je onvoorzien stil komt te staan of met een ongeval te maken krijgt, ookal heeft jouw auto een onderhoudsbeurt én een winterinspectie gehad,  Dan is het een geruststellende gedachte dat je alleen een telefoontje naar je wagenparkbeheerder hoeft te plegen. Zorg ervoor dat je het nummer in je telefoon hebt opgeslagen of dat je pechhulp servicepas in je dashboardkastje ligt. Samen met het callcenter wordt er voor jou naar een oplossing gezocht. Het kan dat je auto ter plekke wordt gerepareerd of dat je auto naar de dichtstbijzijnde garage wordt vervoerd.

Winterbanden

Door het veelvuldig demonteren en weer opnieuw monteren van zomer- en winterbanden hebben de velgen veel te verduren. Eenvoudiger is het om een extra set velgen aan te schaffen zodat je snel van zomer- naar winterbanden kunt wisselen en omgekeerd.

Winterbanden verschillen op drie punten essentieel met zomerbanden:

1. Compound

Omdat winterbanden meer natuurrubber bevatten, blijven ze bij koud weer soepeler. Hoe zachter de banden, hoe beter de grip en hoe meer het rijgedrag verbetert. Winterbanden presteren het beste bij een temperatuur van 7 °C of lager. Zomerbanden worden juist hard bij lage temperaturen.

2. Profielpatroon

Winterbanden hebben in hun profielblokken duizenden lamellen (kleine groeven). Die verspreiden water en voorkomen aquaplaning. De lamellen bijten zich vast in ijs en sneeuw. Daardoor ontstaat er optimale grip op de weg.

3. Profieldiepte

Het diepe profiel van winterbanden zorgt ervoor dat er holtes kunnen worden gevormd. Daarin kan zich sneeuw verzamelen. Niets hecht beter op sneeuw dan sneeuw. Samengedrukte sneeuw verhoogd dit effect nog eens. Door deze extra grip wordt je auto als het ware vooruit geduwd op wegen die met ijs of sneeuw zijn bedekt.

 

In landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië zijn winterbanden verplicht. Ben je ervan bewust dat het rijden zonder winterbanden niet alleen minder veilig is, je riskeert bij schade een hoge boete én de kans dat eventuele schade niet door de verzekering wordt vergoed.

Algemene tips

• Gebruik in de winter geen handrem. Die kan vastvriezen. Laat je auto in de eerste versnelling of in de P staan. Auto´s met een elektronisch handrem zouden geen last van vastvriezen mogen hebben.
• Controleer je auto op de aanwezigheid van een of meerdere lifehammers en leg een warme deken in de kofferruimte.
• Een slotontdooier kan handig zijn als je sloten bevroren zijn. Deze dien je wel buiten de auto te bewaren. Dat geldt ook voor ruitontdooier, een fijn alternatief voor een ijskrabber en heel handig bij vastgevroren ruitenwissers.
• Met een handveger kun je je auto sneeuwvrij maken, zodat je met goed zicht de weg op kunt gaan. Wanneer het gaat vriezen is een ijsdeken fijn. Leg deze op de voorruit, zodat je niet meer hoeft te krabben.
• Heb je last van condens in je auto? Zet de airco aan, de condens verdwijnt in een oogwenk. Het is ook beter voor de airco om die ook in de winter te gebruiken. Goed zicht = veilig op weg.
• Zorg dat je ruitensproeiervulling op peil is en vul die, indien nodig, aan. Gebruik in de winter de blauwe (antivries) variant in plaats van de roze zomervariant.
• Wanneer je de rubbers van de portieren, motorkap en kofferdeksel preventief schoonmaakt en met siliconenspray, een speciale stick, of talkpoeder insmeert, zullen ze minder makkelijk dichtvriezen.
• Controleer regelmatig de bandenspanning én de profieldiepte van je banden. Hoewel het wettelijk minimum 1,6 millimeter is, rijd je stukken veiliger met een profiel van 3 of 4 millimeter.

Het gemak van Travelcard, compleet en voordelig

Wanneer je als zakelijke rijder bijna nergens meer naar wilt omkijken, dan biedt Travelcard de uitkomst. Wij zijn een merkonafhankelijke aanbieder van onder andere zakelijke tankpassen. Ons netwerk heeft in Nederland en Europa een netwerk van ruim 300.000 acceptatiepunten. Dat staat garant voor zorgeloos rijden.

 

Met je Travelcard tankpas kun je in Nederland bij alle tankstations, inclusief onbemande tankstations tanken, zonder dat je aan een merk bent gebonden. Jij bepaalt. Dit werkt kostenbesparend. Klik hier voor het overzicht van de goedkoopste tankstations https://travelcard.nl/goedkoop-tanken/. Bovendien is carwash standaard inbegrepen. Deze optie is door de wagenparkbeheerder per tankpas instelbaar.

Je auto dus snel even wassen bij jou in de buurt is met 1.200 aangesloten wasstraten zo gebeurd. Afrekenen doe je met je tankpas! Je bezoek aan de carwash verschijnt samen met eventuele andere transacties op een verzamelfactuur.

De Fit-to-Go service is standaard bij de pas inbegrepen. Je kunt voor het vervangen van een lampje of het bijvullen van motorolie bij Kwik-Fit terecht.

 

Voor klein onderhoud of het vervangen van je banden kun je bij een van de 100 aangesloten vakgarages terecht. Ook deze kosten worden samen met eventuele brandstofkosten op de verzamelfactuur bijgeschreven.

Je kan je Travelcard uitbreiden met de Pechhulp Service. Deze service wordt voor elk voertuig verstrekt. De service is maandelijks opzegbaar.
Kies het pakket dat bij jou past met een Nederland- of Europadekking en in- of exclusief vervangend vervoer.

 

Wacht niet langer en vraag nu nog jouw persoonlijke Travelcard aan.