Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
14 september 2021

De werking van een zakelijke tankpas en de voordelen

tanken met tankpas

 

 

Een tankpas is niet alleen gemakkelijk in gebruik, maar neemt ook heel wat werk uit handen. Weg met het gehannes om onpraktische bonnen bij te houden en maandelijks krijg je op een keurige manier een facturatie van alle tankbeurten met eventuele bijhorende diensten, die je met de tankpas uitvoerde. Maar hoe werkt nu een tankkaart eigenlijk? Voor wie is het hoofdzakelijk nuttig. Enkele vraagstellingen worden in deze blog beantwoord.

 

Tankpas: wat is het eigenlijk?

Je kan het een beetje vergelijken met een creditcard of pinpas. Het is een betaalmiddel dat onder verschillende benamingen door het leven gaat: tankcard, tankkaart, brandstofpas, zakelijk tankpas. Al deze vlaggen dekken dezelfde lading. Met een tankkaart – zoals het woord laat vermoeden – kan je brandstof en vaak andere producten kopen bij een tankstation.

 

 

Hoe werkt een zakelijk tankpas?

Met een zakelijk tankkaart betaal je makkelijk brandstof zoals dat het geval is met een gewone kredietkaart aan een pinautomaat. De werking even op een rijtje zetten:

  • Reken brandstof af met de tankkaart

De afrekening met een tankkaart verloopt zoals eerder vermeld eigenlijk hetzelfde dan dat je dat doet met een bank- of creditkaart. Ook hier werkt het met een magneetstrip die je gaat ‘swipen’. Bij een tankstation, dat volledig onbemand is, moet je er wel zorg voor dragen dat die magneetstrip aan de onderzijde van de tankaart zit. Bij het overgrote deel van de tankpassen zijn de kaarten voorzien van een pijltje waardoor je altijd kan kijken hoe je de kaart in de automaat op de juiste manier steekt. In vele gevallen wordt bij het beëindigen van de tankbeurt de kilometerstand gevraagd. Vrij handig omdat het je administratie iets makkelijker maakt.

  • Waar werkt de zakelijk tankkaart?

Tankpassen functioneren praktisch in alle tankstations in Nederland. Bij de meeste grote merken vormt dit geen enkel probleem, maar ook in onbemande stations bewijst de tankpas zijn diensten. Dat biedt overigens het grote voordeel dat je in tankstations kan tanken die de grootste korting aanbieden. Op deze manier kan je enkele euro’s besparen per uitgevoerde tankbeurt.

  • Mogelijkheden om in het buitenland te tanken

De meeste tankpassen kunnen worden uitgebreid naar andere Europese landen. Wanneer die mogelijkheid wordt geboden, ontvang je vaak een tankkaart met 2 magneetstrippen. Pijltjes worden dan aangeduid met ‘NL’ of ‘EU’ zodat je makkelijk het verschil ziet. De ‘lay-out’ van de de tankpas toont eigenlijk dezelfde gelijkenis als de normale creditcard die je gewoonlijk gebruikt.

  • Andere opties waarvoor je een tankkaart kunt gebruiken

Tankpassen zijn niet alleen maar geschikt voor te tanken, maar kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Denk maar in eerste instantie aan een carwash of waar je parkeergeld nodig hebt. Het zijn maar enkele van deze opties, afhankelijk wat de optionele mogelijkheden zijn van tankpas-aanbieders. Dit kan wel eens verschillen. In vele gevallen kunnen geen shop artikelen worden gekocht.

 

 

Voor welke doelgroepen zijn tankpassen het meest geschikt?

Een randvoorwaarde om een tankaart te gebruiken, is dat de aspirant gebruiker BTW verschuldigd is en daarnaast is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Met andere woorden zijn het niet alleen maar ondernemers. De doelgroep die er gebruik van kan maken is groter dan je denkt:

  • Personeelsleden

Personeelsleden die rondrijden met een leasewagen, ontvangen op kosten van de werkgever een tankkaart om gaan te tanken

  • Verenigingen of stichtingen

Gebruikers van organisaties of verenigingen hebben eveneens de mogelijkheid om te tanken en hun kosten via de kaart terugbetaald te krijgen

  • Bedrijfsleiders

Of je nu een zpp’er, VOF of MKB’er bent die op naam van een onderneming met een vierwieler rondtoert. De kosten van brandstof zijn in Nederland fiscaal aftrekbaar. Het abonnement van een tankkaart, die je zakelijk gebruikt, is eveneens op fiscaal vlak volledig aftrekbaar.

 

 

Betalen is achteraf mogelijk

Elke 2 of 4 weken ontvangt een zakelijk tankpas-abonnee een verzamel factuur van de tankkaart aanbieder. Het grote pluspunt is dat de administratieve rompslomp door de aanbieder uit handen wordt genomen van de geabonneerde. Het gedoe om bonnetjes te bewaren en het inboeken naar de bedrijfsadministratie toe, behoort tot de voltooid verleden tijd. Alle gemaakte onkosten met de tankpas en de verschuldigde BTW zijn in één en dezelfde factuur opgenomen. Naast de kosten voor brandstof is het ook mogelijk om beroep te doen op andere dienstverleningen via de tankkaart. Parkeergarages of een autowasstraat betalen, zijn dus ook mogelijk bij de meeste aanbieders. Die extra service hangt af welke type tankkaart voor zakelijk gebruik, wordt aangeschaft. Een pas die gelinkt is aan een bepaald brandstofmerk of een universele brandstofpas.

 

 

Het gebruik van universele tankpassen

Het gebruiksgemak van universele tankpassen heeft het grote voordeel dat je haast in alle stations kunt tanken in Europa. Hierdoor kan je een beetje de kat uit de boom kijken welk benzinestation de voordeligste voorwaarde aanbiedt. Het belangrijkste nadeel van deze multipas tankkaart is dat het maandelijks abonnementsgeld aan de hoge kant ligt met vaak 7 euro of meer. Een bedrag dat op jaarbasis een vrij grote onkostenpost is. De vraag hierbij die je moet stellen is of je een netwerk van meer dan 4000 stations ook wel echt in de praktijk nodig hebt. Of heb je met 1000 stations in Nederland al voldoende mogelijkheden? Of waar ligt je perimeter: binnen een straal van 40 kilometer of niet. En welke stations in de buurt zijn het meest vertegenwoordigd? Dankzij verschillende apps op de smartphone kan je een gedetailleerd overzicht van de aanbiedingen in je regio nachecken.