Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
7 februari 2024

Elektrisch vs. Waterstof: de financiële voor- en nadelen

Of je nu je gehele wagenpark wilt vergroenen of op zoek bent naar een milieuvriendelijkere auto van de zaak, er komt nogal wat op je af als je hier een keuze in wilt maken. Hoewel de overheid op dit moment vooral inspeelt op de elektrische auto zo aantrekkelijk mogelijk maken voor bedrijven en consumenten, is er nog een andere optie: de waterstofauto. Maar is het verstandig om hierin te investeren, of kun je beter voor een elektrische variant gaan? Wij zoomen in op het financiële plaatje van beide opties, zodat je straks de auto van je groene dromen hebt die ook nog eens vriendelijk is voor je portemonnee.

Meer weten over de praktische overwegingen van een elektrische of waterstofauto? Lees dan hier verder.

1. Aanbod en prijs (✔ EV)

Laten we beginnen met de initiële kosten van elektrische en waterstofauto’s. Over het algemeen zijn elektrische auto’s aantrekkelijker geprijsd dan hun waterstoftegenhangers. Bovendien groeit het aanbod van elektrische auto’s hard. Of je nu op zoek bent naar een klein autootje, een bestelbus of iets daartussenin: het is er, in tal van modellen en prijsklassen, zoals de Tesla Model 3. Het aanbod van waterstof is daarentegen nog zeer beperkt en erg duur, vaak boven de €70.000 voor een personenauto. Voor trucks en andere bouwvoertuigen betaal je vanzelfsprekend dus nog meer.

 

 

 

2. Belastingaspecten

De overheid biedt verschillende belastingvoordelen en stimuleringsmaatregelen voor consumenten en bedrijven die investeren in duurzame mobiliteit. Voor zowel waterstofauto’s als EV’s betaal je in 2024 geen aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting.

 

Verder geldt minder bijtelling  bij een auto van de zaak. Voor waterstofvoertuigen is dit 16% over de gehele aanschafwaarde. Voor EV’s betaal je het 16%-tarief tot 30.000 euro. Over het restant van het  aanschafbedrag betaal je het 22%-tarief. Deze voordelen gelden nog tot en met 2024. Vanaf 2025 wordt de korting op de bijtelling in twee jaar afgebouwd tot het reguliere bijtellingstarief van 22%. Ook zal waarschijnlijk stapsgewijs de aanschafbelasting en motorrijtuigenbelasting weer ingevoerd gaan worden.

 

3. Verbruik (✔ EV)

Voordat je de beslissing neemt over welk type voertuig je wilt aanschaffen, is het verstandig om eerst grondig te kijken naar de verbruikskosten. Het laatste wat je wil is dat je straks de hoofdprijs betaalt voor een volle tank of accu. De kosten om 100 kilometer af te leggen met een waterstofauto liggen ongeveer anderhalf tot twee keer zo hoog als bij een elektrische auto. Hierdoor zijn de totale kosten voor een waterstofauto aanzienlijk hoger dan voor een elektrische auto. Sowieso liggen de verbruikskosten voor beiden lager dan benzine of diesel.

4. Onderhoud (✔ EV)

Zoom je in op de onderhoudskosten, dan lijkt een waterstofauto veel op een benzine- of dieselwagen. De onderhoudskosten voor een EV daarentegen vallen een stuk lager uit. Dit komt doordat elektrische auto’s uit eenvoudigere en efficiëntere systemen met minder bewegende delen bestaan die dus minder snel verslijten of kapotgaan. Waterstofauto’s hebben complexere technologie, waaronder brandstofcellen en waterstoftanks, wat weer kan leiden tot hogere onderhouds- en reparatiekosten.

 

 

Waterstof interessant voor bepaalde sectoren

Als we puur naar de financiële kant van de zaak kijken, lijken elektrische auto’s op dit moment vaak de beste keuze voor zowel bedrijven als consumenten. Ze zijn doorgaans goedkoper in aanschaf dan waterstofauto’s, genieten van bijna dezelfde belastingvoordelen en hebben lagere verbruiks- en onderhoudskosten. Waterstofauto’s hebben nog een flinke weg te gaan om op dezelfde financiële voet te kunnen staan.

Toch zijn er ook situaties waarin waterstof een interessante optie is, met name voor grotere voertuigen in de bouwsector of voor langeafstandsvrachtvervoer. Waterstof als brandstofvoorziening biedt namelijk een grotere actieradius en kan zwaardere lasten.

 

Benieuwd naar de voor- en nadelen tussen rijden in een elektrische of waterstofvoertuig? Lees dan ons vorige artikel.