Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
10 april 2024

5 handige inzichten voor een toekomstbestendig wagenpark

Stap je als bedrijf over op een milieuvriendelijk wagenpark, dan draag je niet alleen bij aan het behalen van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs, maar werk je ook nog eens aan een beter imago van je bedrijf én bespaar je op de lange termijn veel kosten.  

 

Maar, hoe start je hier eigenlijk mee? En hoe maak je de juiste keuzes? Wij helpen je op weg met een blik op de toekomst en 5 handige inzichten over de huidige en opkomende ontwikkelingen voor een toekomstbestendig wagenpark.

De elektrische revolutie

Waar het jaren geleden nog ingewikkeld was om van A naar B te komen met een elektrische auto vanwege de beperkte radius en gebrek aan laadstations, is dat nu wel anders. Het laadnetwerk is inmiddels wijdverspreid door heel Europa en zelfs je auto opladen op kantoor of voor de deur is ‘normaal’ geworden. Dankzij de enorme populariteit van elektrisch rijden, vinden er bovendien steeds meer interessante ontwikkelingen plaats. Denk aan speciale banden voor elektrische auto’s die dankzij de lagere rolweerstand de actieradius vergroten. En aan innovaties die levensduur van de accu stevig verlengen. Ook worden elektrische auto’s almaar betaalbaarder. Elektrisch rijden wordt dus steeds gemakkelijker én aantrekkelijker. 

 

Waterstof vooral interessant voor zware industrie

Hoewel in het Klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2030 alle auto’s elektrisch of op waterstof moeten rijden, is die laatste optie nog lang niet voor alle sectoren interessant. Zo beginnen de prijzen voor een gemiddelde personenauto op waterstof bij €70.000 en kent Nederland momenteel zo’n 16 waterstof-tanklocaties. Hoewel het aantal tanklocaties nog moet doorgroeien, wordt waterstof gezien als een van de mogelijkheden om de mobiliteitssector te verduurzamen. Zo is het met name interessant voor sectoren met zware voortuigen en voertuigen die langere afstanden moeten afleggen. Het opslaan van voldoende energie voor zulke voertuigen is namelijk nog altijd een enorme uitdaging, waardoor rijden op elektriciteit hier geen optie is.

Fiscale voordelen

Werknemers met een elektrische auto betalen tot 6 procent minder bijtelling dan wie in een benzine- of dieselauto rijdt. Ook het opladen van een EV is een stuk goedkoper. In de toekomst zullen die verschillen naar verwachting groter worden, omdat de overheid het bezit en gebruik van benzine- en dieselauto’s steeds onaantrekkelijker maakt. Voor zowel elektrische als waterstof voertuigen hoef je bovendien tot en met 2024 geen wegenbelasting te betalen en kun je subsidies krijgen bij de aanschaf.

 

Flexibele mobiliteit

De tijd waarin iedere werknemer steevast met de auto naar kantoor kwam, lijkt echt voorbij. Steeds vaker zien we een combinatie van thuis- en op kantoor werken, en variatie in vervoersmiddel. De ene dag met het openbaar vervoer, de andere dag met de auto of met de fiets. Vooral jongere generaties hechten steeds meer waarde aan een duurzame levensstijl en hebben hierdoor minder interesse in autobezit. Zij kiezen net zo lief voor een deelauto van de zaak, die ze kunnen gebruiken wanneer zij dat nodig hebben. Breng daarom goed in kaart waar jouw werknemers behoefte aan hebben, en maak op basis daarvan keuzes voor jouw wagenpark van de toekomst.

Een mobiliteitspas

Bied je verschillende mobiliteits-opties aan binnen het bedrijf, dan is een veelzijdige tank– en laadpas heel handig. Met Travelcard kun je terecht bij zowel benzine-, diesel-, als waterstoftankstations en dat in een van de grootste laadnetwerken door heel Europa. Zo heb je dus altijd maar één pas nodig voor laden (thuis, op kantoor en openbaar), tanken, wassen én parkeren. Ook kun je de kaart eenvoudig gebruiken voor een laadpunt thuis of op kantoor. Zo ben je goed voorbereid op de toekomst, welke keuze je uiteindelijk ook maakt. 
 
Meer weten over de mogelijkheden die Travelcard kan bieden voor jouw bedrijf? Lees hier meer.