Elektrische auto’s houden ervan om lekker warm te zijn. Laat ze te ver afkoelen, en ze verliezen een deel van hun kracht – of beter gezegd, een deel van hun actieradius. In de wintermaanden zijn elektrische auto’s extra kwetsbaar: één koude nacht of dag kan al een grote impact hebben op je stroomverbruik. Maar gelukkig zijn er handige trucs om je accu te beschermen, energie te besparen en je actieradius intact te houden als het kwik daalt!
Tussen de 10 en 0 graden
In Nederland vinden we temperaturen onder de 10 graden al erg winters. Je ziet overal kleurrijke mutsen, de regen voelt extra koud aan en er worden veel boswandelingen gemaakt. Je elektrische auto heeft het ook al moeilijk, omdat de ideale temperatuur voor een lithium-ionaccu tussen de 15 en 35 graden ligt. Kouder dan dat, en de auto kan tot wel 25% minder ver dan normaal rijden, omdat hij ook veel andere zaken van de auto moet verwarmen. Een ‘normale’ auto gebruikt immers de restwarmte van de motor voor verwarming, maar bij een elektrische gaat dat niet.
Gelukkig kan je je auto op de volgende manieren helpen om bij deze temperaturen energie te besparen en langer door te rijden:
Onder de 0 graden
Zodra de temperatuur onder het vriespunt duikt, gebeurt er een hoop in Nederland. De helft van de NS-treinen valt uit, er worden bizarre hoeveelheden zout op straat gestrooid en mensen beginnen te praten over een mogelijke terugkeer van de Elfstedentocht. Ook je elektrische auto vindt deze temperaturen helemaal niet fijn, want hij moet nog een stuk meer energie besteden om zichzelf warm, veilig en rijklaar te houden.
Help je auto daarom een extra handje en let goed op de volgende punten, zodat je zonder zorgen kunt vertrekken en veilig kunt rijden:
En één laatste ding voor als je van plan bent grote afstanden af te leggen: nog meer dan anders geldt in de winter dat het plannen van je route allesbepalend is. Met de verminderde actieradius is het risico op een lege accu groter – en daarmee het uitstippelen van de laadpalen in je omgeving belangrijker. Gelukkig zijn er een hoop sites en apps, zoals die van Travelcard, die je helpen een overzicht op te stellen voordat je op je winterse avontuur vertrekt. Rijd ver, rijd veilig!