Ga je op vakantie met je elektrische auto? Dan weet je ongetwijfeld al dat dit toch net iets anders werkt dan met de klassieke brandstofauto. En net zoals zoveel zaken is een goede voorbereiding heel belangrijk. Wil je met zo min mogelijk ‘laadstress’ vertrekken en – nog belangrijker – daadwerkelijke laadproblemen vermijden? Dan helpen we je met deze blog al een heel eind op weg.
We zeiden het al: alles begint bij een goede voorbereiding, dus beginnen we met ‘wat te doen voor je vertrekt?’
Aangezien je dit leest, neem je deze tip alvast ter harte. Maar vraag ook zeker raad bij mensen die je voorgingen.
Doe je typische (door)reisbestemmingen als België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje of Duitsland aan? Dan vind je in deze blog al de essentiële info over die landen. Zoek daarnaast ook specifieke informatie over je reisroute, zeker als die je naar het platteland of natuurgebieden brengt.
De meeste automerken hebben een eigen EV-app, die verbonden is met je boordcomputer en zo je actieradius kan inschatten op basis van je huidige rijgedrag. Maar belangrijker nog: op basis van die info en je bestemming adviseert de app je over waar je het beste kan laden en navigeert hij je er zelfs naartoe als je dat wil.
Gebruik de app – ook als je ‘m niet nodig hebt – op voorhand ook al eens tijdens gewone ritten, zodat je hem kent en leert vertrouwen voordat je er op vakantie ineens van afhankelijk van bent.
Blijf wel altijd zelf de baas: laad je liever nu al in plaats van op de locatie die je app aangeeft? Zeker doen: je gemoedsrust tijdens het rijden is ook belangrijk.
Met zowel een laadpas (zoals Travelcard) als een creditcard op zak, heb je alles wat je nodig hebt om de beschikbare laadinfrastructuur maximaal te benutten. Zonder laadpas moet je voor laadpalen in steden bijvoorbeeld heel vaak de app van die specifieke uitbater downloaden en aan je creditcard koppelen – een heel gedoe waar een laadpas je voor behoedt. Travelcard geeft je via het Plugsurfing-laadnetwerk toegang tot meer dan 700.000 Europese laadpunten.
Heb je door tip 1 tot en met 5 niks aan het toeval overgelaten, en vertrek je zonder stress? Dan heb je zeker ook iets aan deze tips voor tijdens je vakantie:
Bij benzine of diesel is het simpel: elk tankstation toont duidelijk de prijzen, en die zijn voor de hele regio vrijwel hetzelfde – behalve de gebruikelijke hogere prijs aan de snelweg – en vrij stabiel. Bij laden is dat echter helemaal anders: de prijzen zijn minder duidelijk en variëren sterk per aanbieder. Daarnaast zijn ze ook afhankelijk van de laadsnelheid. Hou dat dus allemaal goed in de gaten en gebruik alleen snelladers als dat echt nodig is, bijvoorbeeld langs de snelweg.
Tijd is kostbaar op vakantie, dus verspil zo min mogelijk tijd aan het laden. Pauzeer je onderweg bij een tankstation? Laad dan ook je auto even – zelfs al is het maar voor 15 minuten. Zeker een snellader geeft je hiermee al een bereik-extraatje van 50 tot wel 100 kilometer.
Zeker als je in een gebied zit met weinig of een verouderde laadinfrastructuur, neem je beter geen risico’s. Houd daarom een marge aan in je bereik voor een eventuele tegenslag, zoals een technische storing bij een laadstation of wanneer je geen vrije paal vindt.
Alle applicaties in je auto (radio, airco, …) vreten elektriciteit van je accu en dus je bereik. Verspil dus geen energie door bijvoorbeeld de airco onnodig te laten draaien.
Ook hoge snelheden en sportief rijgedrag verkleinen je bereik. De meeste elektrische auto’s hebben een eco-modus, maar bij veel modellen moet je die bij de start van elke rit opnieuw inschakelen – niet vergeten dus.
We winden er geen doekjes om: op elektriciteit naar je vakantiebestemming rijden is vandaag de dag nog wat minder praktisch dan op benzine of diesel. Het allerbelangrijkste zit dus in je hoofd: accepteer dat je bij de lange afstanden nu eenmaal wat meer tijd zal spenderen aan het laden – stel je erop in en gebruik deze tijd zo goed mogelijk. Rust uit, eet iets, lees een boek of speel een spelletje met de kinderen.
Onthoud: elektrisch rijden heeft soms nog wat voeten in de aarde, maar “elk nadeel heb zijn voordeel”: de pauzes waar het laden je toe ‘dwingt’, brengen je misschien wel beter uitgerust, in een beter humeur en veiliger op je bestemming dan iemand die dezelfde afstand heeft afgelegd in een benzine- of dieselauto.
En je hebt ook nog eens de natuur een gunst gedaan…
We wensen je een heel fijne en voorspoedige EV-reis toe!