Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
15 augustus 2022

Slim kamperen met je elektrische auto en de caravan

Sleurhut erachter, en gaan! Klinkt simpel, maar wanneer je met de elektrische auto op pad gaat, ligt de moeilijkheidsgraad toch nét iets hoger dan met de benzinevariant. Want, hoeveel energie slurpt je elektrische vervoersmiddel nou precies als je een extra zwaargewicht met je meesleept? En waar moet je eigenlijk allemaal aan denken voordat je fluitend richting het zonnige zuiden vertrekt? Wij hebben alle antwoorden op de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet, zodat je zorgeloos het avontuur tegemoet gaat.

Caravan, vouwwagen of helemaal niet?

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat niet iedere constructie van een elektrische auto geschikt is voor het monteren van een trekhaak. Check daarom eerst even of dit überhaupt mogelijk is, voordat je je wilde plannen uitwerkt. Is het antwoord ‘ja’, dan sta je voor de volgende uitdaging: het maximale trekgewicht. Waar de ene elektrische auto tot wel 1500 kilo kan sjouwen, heeft de ander een maximum van 750 kilo. Een behoorlijk verschil dat een grote impact kan hebben op de keuze tussen een caravan of een vouwwagen. Wil je weten hoeveel jouw auto kan trekken? Dit vind je eenvoudig op je papieren kentekenbewijs of op het kentekenbewijs op creditcardformaat.

 

camping_elektrische_auto

Hoe ver kan ik rijden?

Simpel rekensommetje: over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de actieradius van je elektrische auto halveert wanneer je met een caravan of vouwwagen op pad gaat. Auto’s op benzine verbruiken ook zo’n 30 tot 50 procent meer brandstof, en net zoals bij een benzineauto hangt het totale energieverbruik van een elektrische auto af van verschillende omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan je rijstijl (denk aan veel tempoverschil en veelvuldig optrekken en afremmen), de weersomstandigheden en je omgeving, zoals wanneer je veel te maken hebt met hoogteverschillen.

 

Doordat je twee keer zo snel door je accu heen gaat, is het extra, extra, éxtra belangrijk om je laadpaalstops onderweg nauwkeurig in te plannen. Gelukkig zijn er een aantal handige apps die je kunnen helpen: hier vind je een overzicht van de meest betrouwbare elektrische routeplanners om je laadpaal-route uit te stippelen en bij te houden terwijl je rijdt.

 

Hoe werkt het bij een laadstation?

Sta je dan bij het laadstation met je netjes voorbereide planning, blijkt dat je je caravan eerst moet afkoppelen omdat je anders niet bij de paal kunt. Gedoe! Om dit te voorkomen, kun je via Google Streetview eenvoudig bekijken of je je caravan wel of niet moet afkoppelen bij een specifieke laadplek. Bij de meeste laadstations, waaronder die van Fastned, sta je in de lengte (net zoals bij tankstations voor benzineauto’s) en hoef je dus niet af te koppelen. Bij onder andere Ionity is het juist wel weer noodzakelijk om je caravan af te koppelen, omdat hier geen ruimte voor is gezien je in de breedte geparkeerd staat.

 

Tip: in veel Europese landen zijn laadstations vaak ook op parkeerterreinen bij hotels en winkelcentra aan de rand van de stad te vinden. Daar heb je meer dan genoeg ruimte om je caravan af te koppelen en rustig op te laden.

camper_laden

En op de camping zelf?

Eenmaal gearriveerd op je kampeerplek kan je je lading eindelijk lossen en kan je auto meteen weer bij alle laadpalen terecht. Echter is nog niet iedere camping al volledig ingesteld op elektrische rijders. Sterker nog: er zijn meer campings in Europa zonder dan met laadpalen. Hoewel dit wel aan het veranderen is, is het natuurlijk het handigst om een camping uit te zoeken die minstens één laadpaal heeft. Nog een tip: neem voor de zekerheid een mode 2-laadkabel mee. Zo kun je in nood de auto altijd opladen met de aansluiting bij je kampeerplek zelf. Als je dit doet, is het trouwens wel zo netjes om de campingbaas hier even over te informeren. Je gebruikt op deze manier tenslotte een stuk meer stroom dan je normaal gesproken doet en dan is een kleine vergoeding wel op z’n plaats. Heb je gelijk een goede daad verricht. Win-win!

 

Het allerbelangrijkste voordat je naar je vakantiebestemming vertrekt moge duidelijk zijn: plannen, plannen en nog meer plannen. Bekijk daarom ook ons overzicht van laadpalen in het buitenland waar je met de Travelcard laadpas kunt laden. Fijne vakantie!