Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
28 september 2021

Wat is een laadpas?

 

 

 

Het hebben van een elektrische auto is een echte trend in Nederland en er komen ook steeds meer modellen bij die aan één van de duizend laadpalen of snellaadpalen gehangen kunnen worden. Door middel van elektriciteit wordt de elektromotor aangedreven, waardoor je snel en stil over de weg zoeft. In dit geval kan een laadpas erg van pas komen. Met deze speciale pas kun jij bij vrijwel alle openbare laadpalen in Nederland en Europa jouw elektrische voertuig opladen. Wat is zo’n pas precies, voor wie is het geschikt en welke voordelen levert het op?

Wat is een laadpas?

Wanneer je een elektrische auto huurt, koopt of in de lease hebt, wil je deze overal kunnen opladen. Door middel van een speciale pas hiervoor kun je bij alle openbare en publieke laadpunten elektrisch opladen. Een pas om op te laden zorgt er dus voor dat je zorgeloos elektrisch kunt rijden. Hierdoor heb je ook geen losse bonnetjes en transacties bij openbare laadstations, maar één overzichtelijke, maandelijkse factuur.

Snelladen en privé laden

Snelladers werken op dezelfde manier als normale laadpalen, maar hierbij moet je wel een kabel van het laadpunt gebruiken en niet je eigen. Dit komt door het hogere vermogen dat gebruikt wordt. Je kunt laadpassen ook gebruiken op je eigen privé laadpunten, zoals thuis of op kantoor. Hierbij heb je een uniek nummer dat je moet registreren bij de aanbieder van dit laadpunt.

Laadpassen zonder abonnement

Wanneer je een laadpas voor elektrische auto wilt gebruiken, kun je kiezen voor een pas zonder of met abonnement. Veel aanbieders bieden een gratis pas aan zonder abonnement. Dit is ook voordeliger voor mensen die niet vaak een publieke laadpaal gebruiken. Je betaalt in dit geval een starttarief per laadsessie en dus geen vast maandelijks bedrag. Dit tarief verschilt per aanbieder en er zijn websites waar je de tarieven kunt vergelijken. Je kunt echter ook meerdere gratis passen aanvragen, waarbij je kunt checken met welke pas je het goedkoopst kunt laden.

Laadpassen met abonnement

De andere optie is wel een abonnement nemen, wat vaak veel voordelen oplevert. Hierbij betaal je niet voor iedere keer dat je jouw elektrische auto oplaadt, maar een vast maandelijks bedrag. Wanneer je gemiddeld meer dan 18 keer per maand je auto aan de laadpaal hangt, kun je beter voor een abonnement kiezen. Ook hierbij verschillen de tarieven per aanbieder.

Opladen in het buitenland

Er zijn veel laadpassen op de markt gebracht, waarmee je ook buiten Nederland je elektrische auto kunt opladen. Wanneer je een lange reis gaat maken met een auto op elektriciteit zal je wel iets zorgvuldiger moeten plannen, maar het is zeker niet onmogelijk. Je moet wel goed opletten of er geen afwijkende tarieven worden gerekend in het buitenland. Ook is het belangrijk dat je een laadpas voor elektrische auto hebt die gebruikt kan worden in de landen waar je naartoe gaat.

Waar je wel en niet kunt opladen met je pas is afhankelijk van de afspraken tussen de provider van de pas en de buitenlandse exploitanten van de laadpalen. Vaak kun je via de mobiele app van de laadpasaanbieder zien bij welke stations in het buitenland je kunt opladen en welk tarief hiervoor wordt gerekend. Ook bij buitenlandse reizen met je elektrische auto is het verstandig om meerdere laadpassen mee te nemen. Hierdoor voorkom je dat je te veel betaalt of geen laadpaal kunt gebruiken.

Voor wie zijn laadpassen voordelig?

Iedereen die in het bezit is van een elektrische auto is gebaat bij een pas voor het opladen. Dit kan zowel voor particulieren zijn als voor zakelijke gebruikers. Voor particulieren zijn laadpassen zonder abonnement vaak voordeliger. Dit komt doordat zij doorgaans kleinere afstanden afleggen, waardoor ze de auto ook minder vaak hoeven op te laden. In dat geval ben je voordeliger uit met een pas zonder abonnement, omdat je hier voor de laadsessies betaalt.

Zakelijke gebruikers kunnen beter voor een pas met abonnement kiezen, aangezien zij over het algemeen grotere afstanden afleggen en dus ook meer moeten opladen. Vaak zijn hier ook nog speciale abonnementen voor af te sluiten. Een laadpas voor zzp doeleinden zorgt ervoor dat je een vaste prijs per kilowatt aan elektriciteit betaalt elke maand. Ook kan een laadpas voor mkb, oftewel midden en kleine bedrijven, gebruikt worden. Hierbij kun je tevens eenvoudig toegang krijgen tot snellaadpunten, waardoor het reizen met de elektrische auto nog makkelijker wordt.

Waarom zou je een laadpas aanschaffen?

Laadpassen zijn zowel voor particuliere als zakelijke doeleinden ideaal om te voorkomen dat je te veel betaalt, waardoor je met een gerust hart met je elektrische auto op pad kunt gaan. Je kunt er ten eerste bij een groot aantal laadpunten je auto opladen. Daarnaast hoef je niet bij iedere aanbieder van laadpunten een speciale app te downloaden en een eigen account aan te maken. Zonder pas krijg je van iedere aanbieder een afzonderlijke factuur wat voor veel gedoe zorgt.

Met een pas voor het opladen van je elektrische auto kun je tevens je auto opladen bij veel laadpunten in heel Nederland en Europa. In het buitenland wordt vaak een vergelijkbaar tarief gerekend voor het elektrisch opladen en dit bespaart veel zorgen over het vinden van geschikte laadpalen voor jouw auto. Een laadpas voor zzp of mkb doeleinden is een geschikte keuze, aangezien het veel moeite en kosten bespaart. Hierbij worden speciale tarieven gerekend voor het opladen in de vorm van een maandelijkse factuur.

Wat zijn de kosten van laadpassen?

Er zijn veel verschillende aanbieders van laadpassen, welke allemaal een ander tarief rekenen. Per laadsessie, oftewel een pas zonder abonnement, betaal je gemiddeld 30 cent. Dit kan nog uiteenlopen en de kosten kunnen snel oplopen als je veel op de weg te vinden bent of lange ritten moet maken. Daarnaast moet je in dit geval altijd een starttarief betalen, wat eveneens rond de 30 tot 40 cent ligt. Als je kiest voor een maandelijks abonnement betaal je gemiddeld 3 tot 10 euro per maand. Bij beide opties moet je ook nog de verzendkosten van de pas betalen.

Conclusie

Een laadpas komt dus voor particuliere en zakelijke doeleinden van pas doordat je toegang hebt tot een groot netwerk van laadpalen in Nederland en de rest van Europa. Hierbij heb je niet te maken met losse aanbieders en afzonderlijke apps en facturen, maar je betaalt een bepaald bedrag per laadsessie of per maand. Met veel laadpasabonnementen kun je tevens gebruikmaken van snellaadpunten, wat het op zakelijk gebied nog aantrekkelijker maakt.

Maak bijvoorbeeld gebruik van Travelcard, waardoor je met jouw persoonlijke pas terechtkunt bij diverse laadstations door het hele land en in andere landen in Europa. Travelcard heeft namelijk een netwerk van meer dan 500.000 laadpunten door heel Europa. Zo kun je zorgeloos op vakantie met jouw elektrische auto. Tevens kun je jouw pas instellen op elektriciteit, maar ook op brandstof. Zo kun je ermee terecht bij elektrische, fossiele en hybride wagenparken.

Dit netwerk blijft overigens nog steeds groeien, waarbij je jouw pas kunt uitbreiden naar services als carwash, openbaar vervoer, parkeren en tolwegen. Zo wordt elektrisch rijden optimaal ondersteund. Bestel daarom nu jouw pas bij Travelcard om je elektrische auto overal eenvoudig op te kunnen laden of lees meer hierover op onze laadpas-pagina. Elektrisch rijden is nog nooit zo makkelijk geweest.