Chat with us, powered by LiveChat
 
Direct bestellen
1 mei 2024

Waterstof: een veelbelovend alternatief voor de bouwsector? 

Terwijl elektrische voertuigen wereldwijd terrein winnen, kunnen bepaalde sectoren er toch een stuk minder eenvoudig op overschakelen. De bouwsector bijvoorbeeld, die sterk leunt op grote, krachtige bouwmachines die traditioneel op diesel draaien. Graafmachines, bulldozers, kranen: hun elektrische alternatieven slurpen energie, waardoor ze het elektriciteitsnet overbelasten en dit hierdoor vaak geen optie is voor bouwbedrijven. Gelukkig gloort er een duurzaam alternatief aan de horizon: waterstof.


Efficiënt, veelzijdig en groen 

Wat maakt waterstof dan wél zo aantrekkelijk voor met name de bouwsector? De hoge energiedichtheid en de mogelijkheid om snel bij te tanken. Machines op waterstof hebben aanzienlijk minder tijd nodig om te tanken dan elektrische machines, waardoor de bouwprojecten efficiënter worden. Tijd is geld, tenslotte.

Bovendien maakt waterstof de bouwsector minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit vergroot de flexibiliteit van bouwbedrijven bij het uitvoeren van groene projecten, ongeacht de locatie. Wat waterstof extra interessant maakt, is de veelzijdigheid ervan. Zo kan het niet alleen worden ingezet voor aandrijving, maar ook voor warmteopwekking en energieopslag op de bouwplaats zelf. Deze veelzijdigheid maakt waterstof tot een waardevolle en aanpasbare energiebron die de bouwsector op diverse fronten kan versterken.
 

Een ander belangrijk voordeel? De positieve impact op het milieu. Waterstofvoertuigen stoten geen CO2, stikstof of fijnstof uit. Ook de bouwsector wordt zich steeds bewuster van zijn ecologische voetafdruk en de keuze voor waterstof kan een belangrijke stap zijn in de richting van een schonere en duurzame wereld.

Waterstof als toekomstmuziek? 

 

Ondanks de stap in een groene richting en de efficiëntie van waterstof, zijn er ook uitdagingen aan verbonden. Denk aan het creëren van veiligheidsprotocollen en het opzetten van een waterstofinfrastructuur. Zo zijn er momenteel in Nederland slechts enkele tankplaatsen, al groeit hun aantal wel. Tal van bedrijven en onderzoeksinstanties werken hard aan het verkennen en ontwikkelen van oplossingen voor met name de bouwsector, zodat ook deze sector de weg kan inslaan naar een groenere toekomst.  

 


 

Hoewel de waterstoftechnologie dus nog in de beginfase zit, gaat groene waterstof waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Zo kunnen duurzame wind- en zonne-energie worden omgezet in waterstof en is waterstof geschikt om te transporteren of op te slaan. Landelijk beleid is daarentegen nog volop in ontwikkeling en het ontbreekt helaas nog aan voldoende stimulerende maatregelen. Hierdoor is het voor de bouwsector in veel gevallen nog niet aantrekkelijk genoeg om volop om te schakelen naar deze groene vorm van brandstof.